log1.png
Αξιοθέατα
vergina.jpg

Βεργίνα

Η Βεργίνα είναι το πιο ιστορικό μέρος της Ελλάδος, και από τα πιο ιστορικά παγκοσμίως, και αυτό γιατί στην περιοχή αυτή υπήρξε η παλιά πρωτεύουσα του αρχαίου Μακεδονικού κράτους, οι ΑΙΓΕΣ. Στην Βεργίνα υπάρχουν τα Ανάκτορα, το αρχαίο θέατρο και οι Βασιλικοί Τάφοι.
Ο Τάφος του Φιλίππου με τα μοναδικής αξίας ευρήματά του (χρυσή λάρνακα, υδρία, στεφάνια, ασπίδα κ.λ.π.), φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο μουσείο , αποτελούν στοιχεία παγκόσμιας ακτινοβολίας και γίνονται πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο από όλα τα μέρη της γης.

veroia3.jpg

Βέροια

Η παρουσία της Βέροιας κατά τους ελληνιστικούς χρόνους ήταν έντονη και η ακμή της συνεχίστηκε στην παλαιοχριστιανική περίοδο (4ος - 6ος αιώνας). Στην Βυζαντινή περίοδο (1070 - 1080 μ.Χ.) ιδρύθηκε ο Μητροπολιτικός ναός, ο οποίος αποτελεί και καύχημα της ιστορίας της τέχνης στην πόλη, με τοιχογραφίες του τέλους του 12ου και του 13ου αιώνα. Στο κέντρο της πόλης διασώζονται 48 από τους 72 βυζαντινούς ναούς, αρκετοί από τους οποίους λόγω των επισκευών δεν διατηρούν την αρχική τους μορφή, χωρίς όμως να χάνουν τη γοητεία των αιώνων που εσωκλείουν.
Οι 39 εκκλησίες έχουν στο εσωτερικό τους πανέμορφες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 11ο - 18ο αιώνα.
Ο μεγάλος αριθμός εκκλησιών οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από αυτές, ήταν αρχικά ιδιωτικοί ναοί και ανήκουν σε οικογένειες αξιωματούχων που συνδέονταν με την αυτοκρατορική οικογένεια και ζούσαν στη Βέροια.

Το Βυζαντινό Μουσείο φιλοξενεί τα ευρήματα και τους Βυζαντινούς θησαυρούς της Βέροιας (αγιογραφίες, τοιχογραφίες κ.λ.π.).

Εκτός από τις βυζαντινές εκκλησίες, βασικός πόλος έλξης επισκεπτών της πόλης είναι το αρχαιολογικό μουσείο που φιλοξενεί σπουδαία ευρήματα και εκθέματα που φανερώνουν τη μεγάλη ανάπτυξη της περιοχής.

vima-aposolou-pavlou-2.jpg

Το βήμα του Αποστόλου Παύλου

Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, ένα μνημείο που φανερώνει ότι από τα μέσα του 1ου αιώνα ο Απόστολος των Εθνών κήρυξε τον χριστιανισμό.

iera-moni-panagias-dovra.jpg

Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά

Αποτελεί μία από τις αρχαιότερες μονές της περιοχής. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Έχει ιδρυθεί τον 12ο αιώνα και έχει λειτουργήσει αδιαλείπτως μέχρι το 1822. Ειλητάριο της μονής που χρονολογείται τον 12ο αιώνα φυλάσσεται στην Εθνική βιβλιοθήκη Αθηνών. Σήμερα λειτουργεί επίσης ως ανδρών μονή. Πρόσφατα κατασκευάστηκε ενδιαφέρον κτίσμα (αρχονταρίκι) για την διαμονή των μοναχών και την φιλοξενία των επισκεπτών.

moni-timiou-prodromou.jpg

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου

Η σκήτη της Βέροιας βρίσκεται στους πρόποδες των Πιερίων πάνω από τον ποταμό Αλιάκμονα, και αποτελεί ένα από τα ιστορικά μοναστικά κέντρα της περιοχής. Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βέροιας. Στη μονή ασκήτεψαν μεγάλες μορφές του μοναχισμού όπως ο Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο Αγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, ο Αγιος Θεωνάς, ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Όσιος Αντώνιος και ο Όσιος Θεοφάνης. Σήμερα λειτουργεί ως ανδρών μονή.

panagia-soumela.jpg

Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά

Βρίσκεται στις πλαγιές του Βερμίου κοντά στο χωριό Καστανιά. Πρόκειται για μια προσπάθεια αναβίωσης της περίφημης ομωνύμου Μονής, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στο όρος Μελά κοντά στην Τραπεζούντα του πόντου. Εδώ φυλάσσεται η περίφημη εικόνα της Παναγίας που σύμφωνα με την παράδοση φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Η Μονή αποτελεί το πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού. Τον Δεκαπενταύγουστο συρρέουν εδώ πολλοί πιστοί για να προσκυνήσουν τη χάρη Της. Στο χώρο του μοναστηριού υπάρχει ξενώνας με 600 περίπου κλίνες.

xionodromiko-3-pigadia.jpg

Χιονοδρομικό Κέντρο 3 - 5 Πηγάδια

Η περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου 3-5 Πηγάδια, βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ. από τη Βεργίνα, πάνω στις καταπράσινες πλαγιές του Βερμίου, σε υψόμετρο 1400-2052 μ. Η ύπαρξη σημαντικών υδάτινων πόρων που συντελούν στην οργιώδη βλάστηση, το υψόμετρο και οι κλιματολογικές συνθήκες, το καθιστούν ένα από τα καλύτερα Χιονοδρομικά Κέντρα. Υπάρχουν πίστες ανάβασης μέτριας έως και μεγάλης δυσκολίας καθώς και πίστες δρόμων αντοχής.

xionodomiko-kentro-seliou.jpg

Εθνικό χιονοδρομικό κέντρο Σελίου

Το Εθνικό χιονοδρομικό κέντρο Σελίου είναι το πρώτο οργανωμένο κέντρο της χώρας. Απέχει μόλις 39χλμ. από τη Βεργίνα και λειτουργεί από το 1934 χρονιά που οργανώθηκαν οι Πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες. To 1955 τοποθετήθηκε ο πρώτος αναβατήρας της χώρας. Το 1972 χαρακτηρίζεται εθνικό στάδιο και ανήκει στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Βρίσκεται στη Νοτιοδυτική πλευρά του Βερμίου σε υψόμετρο 1520 μέτρων και 1900 μέτρα η κορυφή. Είναι σε ακτίνα εύκολης επικοινωνίας με πολλά αστικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

agios-nikolaos.-2jpg.jpg

'Αγιος Νικόλαος Νάουσας

Σε απόσταση 39 χιλιομέτρων από τη Βεργίνα, βρίσκεται μία μοναδική περιοχή για αναψυχή, ο 'Αγιος Νικόλαος. Πρόκειται για ένα τεράστιο άλσος που το διασχίζει ο ποταμός Αράπιτσα.
Ο χώρος αποτελείται κυρίως από πανύψηλα πλατάνια που σκορπίζουν απλόχερα τη σκιά τους στους επισκέπτες, οι οποίοι βαδίζουν επάνω σε παραδοσιακά πλακόστρωτα δρομάκια από πέτρα. Στην υπόλοιπη επιφάνεια της γης, υπάρχει γκαζόν το οποίο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Τον πανέμορφο αυτό χώρο πλαισιώνουν ξύλινα παγκάκια και βρυσούλες, ξύλινες γέφυρες, ενώ υπάρχουν και χώροι άθλησης (γήπεδα μπάσκετ και τένις).

Εντύπωση προκαλεί η τεχνητή λίμνη μέσα στην οποία κολυμπάνε πέστροφες και αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού μαζί με τις πάπιες και τις χήνες που ζουν στην άκρη της λίμνης. Δίπλα από τη λιμνούλα, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και παιδική χαρά για τους λιλιπούτειους επισκέπτες.

Εκτός από τα ζωάκια της λίμνης, υπάρχουν σε διαμορφωμένους χώρους και άλλα είδη ζώων όπως παγώνια, περιστέρια και άλογα, ενώ μοναδική θέα προσφέρουν τα σκιουράκια που παιχνιδίζουν επάνω στα κλαδιά των δέντρων.

Το τρενάκι που κυκλοφορεί στα δρομάκια του άλσους θυμίζει κάτι από παιδικό παραμύθι και μία βόλτα με αυτό αποτελεί πόθο όλων των μικρών αλλά και των "μεγάλων" παιδιών.